dilluns, 30 de maig del 2011

Per reflexionar...

El dia 27 de maig amb el grup d’Animació sòciocultural vam tenir l’oportunitat d’anar a visitar “La Fàbrica del Sol”, un equipament molt interessant conèixer en l’àmbit de l’educació ambiental i en el camí de la sostenibilitat. És un espai promogut per l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona i en col·laboració amb l'associació Futur Sostenible.
L'edifici modernista (1907), obra de l'arquitecte Domènech Estapà, havia sigut l'antiga fàbrica catalana de gas, localitzat al barri de la Barceloneta. El dissenyador Antoni Solanas va fer la remodelació seguint els principis de Bioconstrucció; reutilitzant materials i fent ús de materials naturals com els aïllaments i fibres naturals i l'Ecodisseny; aprofitant els espais naturals del propi edifici.

 
                                 La Fàbrica del Sol

Es va parlar de l’Agenda 21: document amb estratègies i mesures per aconseguir el desenvolupament sostenible en el segle 21. “Sostenibilitat”. Sorgeix a l’any 1992 amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament a Río de Janeiro. De forma resumida, es va tractar l'impacte sobre el medi ambient a travès d'un vídeo que presenta l'efecte que té la "petjada ecològica" produida per l'èsser humà en el planeta Terra. És un indicador definit com l'àrea del territori ecològicament productiu necessària per a produir els recursos consumits i per assimilar els residus que genera una població. A nivell numèric es va comentar que de forma mundial es necessitarien 3,5 planetes Terra perquè assimili tot el que extreiem d'ella i tots els residus que generem. Estem en un punt molt elevat d'esgotament dels recursos i s'ha de ser conscient i coherent amb les nostres accions quotidianes. També, vam estudiar les energies renovables: E.Geotèrmica, E.Biomassa, E.Hidràulica, E.Elèctrica, E.eòlica, E.Solar Tèrmica i E.Solar Fotovoltaica. I vam aprendre dels diferents mecanismes instal.lats al terrat com la torre de refrigeració, les plaques fotovoltaiques, l'aljub, etc. Em va agradar molt observar la coberta vegetal caracteritzada per tenir escasses necessitats hídriques, afavorint que les plantes tinguin suficient aliment amb la humitat de l'aigua que l'aljub recull de la pluja i de les aigües grises reutilitzades. La vegetació que enlluernava el terrat era una composició de: Agapanthus africanus, Ajuga reptans, Bulbinella Frutescens, Kniphofia uvaria, Salvia microphylla, Tulbaghia violacea, Stachys bizantina entre d'altres espècies. Finalment, cal dir que va ser un plaer ser rebuts amb tan caliu i atenció.

Leila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Xarxa social ACDMA

Sobre ACDMA social network Benvingut/da a la Xarxa social ACDMA! Aquesta xarxa ha estat creada per l' Associació de Professionals d...