dilluns, 14 de febrer del 2011

Xerrada de Joseph Samaranch (CAUB)


 
Lloc: Centre Cívic Ton i Guida
Dia: 10/02/2011
Amics de la Unesco de Barcelona és una associació sense afany de lucre que inicia les seves gestions per a constituir-se l’any 1959. Neix, finalment, l’any 1960, en plena dictadura, de la mà d’un grup de catalans i catalanes, intel·lectuals i lluitadors per la democràcia, amb l’objectiu de difondre els principis de la UNESCO i, en especial, per a preservar la diversitat cultural i defensar la llengua i cultura catalanes.

A banda de l’objectiu principal que va motivar la seva creació, els estatuts estableixen un doble objectiu:
1 Donar a conèixer a Catalunya les cultures del món.
2 Donar a conèixer al món la cultura catalana.

Aquests objectius pretenen així mateix, promoure un intercanvi fluïd i positiu entre la societat d’acolliment i els nouvinguts al nostre país.

Cada any el CAUB organitza un certamen literari per nens i joves. El Certamen, que aquest any celebra la seva setena edició, és un concurs de creació literària dirigit a tots els estudiants de Catalunya de cicle inicial, mitjà i superior d'educació primària i de primer i segon cicle de secundària. La seva peculiaritat és que els nois i les noies que hi participen poden presentar els seus textos escrits en la seva llengua materna: català, castellà o qualsevol llengua del país d'origen.
Els principals objectius del Certamen són:

- fomentar entre els alumnes el respecte per la diversitat cultural i lingüística
- promoure la integració dels nouvinguts en una societat cada vegada més plural i multicultural
- agermanar les dues llengües més importants: la materna i la de la societat d'acolliment
- ensenyar a valorar i respectar les altres llengües i cultures del món

Arrel del 10è aniversari d’Altaveu (cicle de conferencies sobre les diferents cultures del món), s’ha iniciat la creació d’una col·lecció de documentals en els quals s’expliquen les diferents cultures que formen el programa a través de les aportacions, les imatges i les entrevistes de conferenciants vinculats als diferents cicles.
L’avantatge de comptar amb professionals que ajuden en totes les iniciatives en el camp dels documentals, així com el fet de tenir unes instal·lacions preparades per aquestes funcions, ha fet que es plantegéssin la possibilitat de fer un pas endavant en aquest procés educatiu i obríssin l’aprenentatge de la realització de documentals a totes aquelles persones (professors d’institut, viatgers, estudiants, etc.) que volen una formació eminentment pràctica.

Aquesta formació comporta la realització en pràctiques per part del alumne, d’un documental sobre algun aspecte de la diversitat, dirigit pels propis professors del curs.

Catalunya té un potencial extraordinari per enriquir el moviment associatiu i a la vegada col·laborar d’una manera enormement positiva a la integració dels nouvinguts. Es tracta de promoure la integració en totes les associacions dels immigrants, de manera que aportin les seves visions diferents i al mateix temps facin seves la llengua i la cultura de Catalunya.

S’ha iniciat així, amb el patrocini de la Fundació Caixa Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una col·lecció de Documentals, sobre experiències d'incorporació a associacions catalanes, de persones provinents de la immigració.

En el marc de l’àrea d’educació de la Unió Europea, CAUB ha participat en diferents projectes Grundtvig, que han suposat avanços qualitatius molt importants en la filosofia i la gestió de la entitat. Destaquen especialment:

I.A.N.I. (Influencing Attitudes Natives And Immigrants)

(agost 2002 - juny 2004)

El projecte anomenat Influencing Attitudes Natives and Inmigrants (IANI) té per objectiu evidenciar que per a una bona integració dels immigrants en la societat d’acollida és necessari, també, una adaptació per part d’aquesta societat d’acollida.
Països participants: Alemanya, Noruega, Finlàndia, França, Grècia, Romania, Madrid i Barcelona.

L.I.V.E. (Learning In Volunteering Experience),

(juny 2004 – setembre 2007)

El projecte anomenat Learning In Volunteering Experience (LIVE) té per objectiu aprofundir en els temes referents al voluntariat i posar de manifest els avantatges que obté, no només la societat que rep les prestacions dels voluntaris, sinó també les que obté el propi voluntari envers la seva formació i la millora de les pròpies habilitats, els coneixements i les actituds com a conseqüència de l’activitat altruista.
Països participants: Gran Bretanya, Finlàndia, Alemanya, Romania, Itàlia, Holanda i Catalunya.

PROMIP (Promoting Migrants Participation)

(juliol 2008)

El projecte Promoting Migrants Participation (PROMIP) té per objectiu posar de manifest les grans possibilitats d’integració que suposen pels immigrants la seva participació activa a les diferents associacions del país d’acollida i promoure experiències reals d’aquesta integració, tot convidant a participar les entitats de cada un dels països integrants del projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Xarxa social ACDMA

Sobre ACDMA social network Benvingut/da a la Xarxa social ACDMA! Aquesta xarxa ha estat creada per l' Associació de Professionals d...