dimecres, 16 de febrer del 2011

Xavi Franch o "los viejos rokeros nunca mueren"


Si hi ha algú a Barcelona que pugui parlar de la història de l'animació sociocultural, des del principi dels ajuntaments democràtics, aquest és en Xavi Franch. I en pot parlar perquè ell ja hi era, des de la trinxera del Bon Pastor, en un projecte de Casal de Joves que va començar a dinamitzar de forma voluntària.
Que el Xavi t'expliqui coses és una delícia. Ho fa molt bé, gaudeix en Xavi explicant coses... I en té moltes per explicar, no només perquè les ha viscudes sinó sobretot perquè té, sobre elles, les idees molt clares. 
El dimarts vam tenir l'oportunitat de comprovar-ho i, aquest cop, per a mi, no va ser una sorpresa. Conec el Xavi de fa molts anys. Aquest vell rocker i jo hem tocat junts unes quantes cançons, i ens uneixen encara algunes velles (i belles) utopies.
Mentre ell parlava l'altre dia, no vaig poder evitar recordar el que cantava un altre vell rocker: "Potser diràs que sóc un somiador, però no sóc l'únic". El dimarts erem uns quants somiadors escoltant-ne un altre.
En Xavier Franch ha viscut en primera persona tota l'evolució d'un ofici, el d'animador sociocultural que, en un moment d'efervescència social i política (després de la dictadura) es va haver d'anar inventant a força de necessitats i urgències, il·lusions i desenganys, sempre en equilibri entre la "real politik" i allò que hauria de ser. En Xavi ha lluitat contra gegants i s'ha estavellat amb molins de vent... Però el dimarts era amb nosaltres, compartint les llums i les ombres d'una feina necessària, imprescindible.

Els somnis del Xavi, però, son força sòlids. Des de fa ja uns quants anys és el director del Centre Cívic del Coll i allà ha impulsat un projecte de recuperació de la memòria del barri. L'edifici que ocupa el Centre Cívic havia estat la seu originària de l'editorial Bruguera i a partir d'aquest fet, el Xavi ha impulsat, amb entusiasme, tot un seguit d'actes que han aconseguit situar el barri del Coll al mapa de Barcelona i de pas canviar el nom del propi centre; ara es diu Centre Cívic del Coll- La Bruguera.

Volíem en aquesta petita crònica afegir una novetat: Vam gravar la xerrada  de'n Xavi i en volíem penjar un extracte al blog. 
El vídeo el penjarem un altre dia, encara no és a punt....
Però deixeu-me penjar una cançó de vell rocker:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Xarxa social ACDMA

Sobre ACDMA social network Benvingut/da a la Xarxa social ACDMA! Aquesta xarxa ha estat creada per l' Associació de Professionals d...