dimecres, 23 de febrer del 2011

Visita al barri del Coll

El Metro recent arribat 
Una de les activitats més populars entre nosaltres (aspirants a mediadors i animadors), és la que els divendres ens fa sortir del nostre cau per anar a visitar els  barris afectats (en el bon sentit de la paraula, espero) per la Llei de Barris.
El divendres 18 de febrer ens vam desplaçar al barri del Coll, del que ja n'haviem parlat força, uns dies abans, amb en Xavier Franch. Es tracta  d'un barri molt peculiar. Cap de nosaltres, excepte la Yolanda que hi viu de tota la vida, no el sabia situar prèviament en el mapa, malgrat que tots coneixíem  perfectament el Parc Güell o el barri del Carmel que hi son a tocar. I és que el barri del Coll ha estat sempre un barri molt discret. Amagat entre el Turó de la Creueta del Coll i el Turó del Carmel, sembla voler viure tranquil i allunyat del tràfec cosmopolita dels milers de turistes que hi passen pel costat (ignorant-lo) per veure el Parc Güell.

Havíem quedat a hora molt matinera a la sortida de la nova parada del Metro, que tot just fa un any que ha arribat. Una arribada, la del Metro, molt desitjada i accidentada (cal recordar l'accident del Carmel?) Per la majoria de nosaltres el simple fet de quedar en una parada desconeguda, nova i en la que mai no havíem baixat, donava a l'expedició un toc d'exotisme i aventura que es va anar confirmant al llarg del matí.

En Carpanta ens esperava a la porta del Centre Cívic
La primera parada, en la nostra aventura, va ser al Centre Cívic del Coll-La Bruguera. L'editorial Bruguera va ser el cor econòmic i social del barri al llarg de molts anys. El barri va créixer i va viure els seus millors temps a l'entorn d'una editorial que, primer amb el nom de "El Gato Negro" havia d'arribar a ser la més important de l'Estat Espanyol.


Que recuperar la memòria de l'editorial Bruguera era una bona idea va quedar immediatament  patent en el fet que, tots els qui ja tenim una certa edat vam quedar embadalits mirant els cartells de la petita exposició que en recorda la seva activitat. I és que molts de nosaltres hi teníem records personals de tal o cual personatge, de tal o cual col·lecció... Bruguera va ser per a molta gent la porta d'entrada al món de la lectura i a tots els plaers que hi té associats.
Per desgràcia el temps sempre apreta i calia veure i escoltar moltes coses. L'aventura del Coll tot just estava començant. Al Centre Cívic vam tenir l'ocasió de xerrar amb la Mireia Juan, l'AODL (Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local) del barri que ens va parlar dels plans d'ocupació que s'estan tirant endavant. Una de les caracteristiques del Barri del Coll i un dels eixos sobre els que se'n planteja el desenvolupament, son els espais naturals que té. Espais, la gran majoria, desconeguts i amb uns grans potencials per explotar (com  vam tenir ocasió de comprovar). A continuació en Xavi Pérez, treballador social, ens va fer una detallada i exhaustiva explicació sobre els serveis socials a Barcelona, com s'estructuren i com funcionen.
Vam sortir del Centre Cívic, conscients de que ens quedaven moltes coses per veure i no gaire temps per a fer-ho. I, certament moltes aventures ens esperaven encara....

Entrada de la Finca Sansalvador, una joia desconeguda.
A peu i desfiant la llei de la gravetat (viure al Coll enforteix les cames), vam anar fins la Finca Sansalvador. Un espai absolutament sorprenent. Aquest terreny va ser comprat l'any 1909 per l'arquitecte Josep Maria Jujol (estret col·laborador de Gaudí). Jujol s'hi volia fer una casa però hi va descobrir una mina d'aigua i va decidir embotellar-la i distribuir-la. El negoci, pel que sembla, no va rutllar i la finca va quedar tancada. Ara, recuperada per l'ajuntament, és la seu del Taller d'Història de Gràcia i, esperem que molt aviat podrà ser oberta al públic. Allà ens va rebre en Francesc Roma, tècnic del barri del Coll, que va exercir, no només d'informador sinó fins i tot de guia de muntanya (tal com s'explicarà més endavant).

Aquest senyor, que sembla tan formalet, desprès de donar-nos l'explicació pertinent sobre la realitat i les dades del barri (amb powerpoint i tot!), es va calçar un barret tipus Indiana Jones i sota la consigna de : "Per conèixer el Coll cal caminar, i aquí tots els camins fan pujada", ens va dur a fer una de les excursions més boniques i inesperades que es poden fer a Barcelona:

Parc de la Creueta del Coll: Situat ben bé al costat de la Finca Sansalvador, està construït en el que va ser una pedrera que, als anys 50, va abastir de material tota la construcció desbocada de l'època Porcioles. Ara és un dels parcs més desconeguts de la ciutat (excepte per la piscina) i conté una de les obres menys visitades de Chillida: "Elogio del agua"....

Treeking (urbà?) al Turó de la creueta del Coll per comprendre (en el sentit més profund de la paraula) la especial situació del barri del Coll...
I com  tot esforç té la seva recompensa, aquí podeu veure un grup d'expedicionaris gaudint dels fruits de la seva pròpia suor.
Si al matí, en arribar, no erem capaços de situar el barri del Coll al mapa de Barcelona, ara ens l'havien explicat fil per randa i l'havíem trepitjat fins al capdemunt. Hi ha moltes "Barcelones" però el divendres 18 de febrer vam tenir l'oportunitat de descobrir-ne una de ben sorprenent. Una Barcelona de muntanya i natura a l'abast d'un bitllet senzill de metro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Xarxa social ACDMA

Sobre ACDMA social network Benvingut/da a la Xarxa social ACDMA! Aquesta xarxa ha estat creada per l' Associació de Professionals d...